Man suckar över dold mobbning men undviker en metod som kan hantera den

Tidningarna berättar om mobbningsoffrens lidanden. Ibland sägs personal på skolan ha sett händelserna. Ibland säger rektorn att "Vi visste ingenting men har gjort allt för att före­bygga". Mobbade elever får skadestånd. Siffror på 35.000 i och 90.000 ii anges.

 En förmiddag var man enig i Sveriges riksdag. Det talades om ett gemensamt bekymmer: mobbning i skolan. Den dolda mobb­ningen ansågs vara värst.

Året var 2000. Några månader tidigare hade till riksdagen inlämnats en partimotion om en hand­lingsplan. Vålds­benägna elever skulle avstängas, skolor som missköter planerna mot våld och mobb­ning skulle vites­be­läggas, vidare­utbildning av lärare, skolledare och övrig personal skulle förbättras. 

I handlingsplanen stod inget om hur man kunde upptäcka dold mobbning. iii

Sexton år senare har man ökat upplysningen om mobb­ningens förfärlighet. Man försö­ker göra skolan ännu mer elevcentrerad. Men vad dold mob­bning beträffar är läget det­samma. 

Jag föreslår varken "lärarcentrering" eller "en strängare disciplin". Jag ber att få presentera ett nytt grepp.

 

Gemen­samt-Bekymmer-metoden, GBm, börjar med att upptäcka dold mobbning

I samtal med en skolklass om mobbnings­han­tering berättar diskussions­ledaren om en metod som får elevernas gillande. Den letar inte efter skuld utan efter en gemensam lösning. Han eller hon (eller hen) får förtroendet att vara terapeutisk medlare i elevernas konflikter. En frågelista om mobb­ningens förekomst utdelasMot slutet finns raden: ’Om jag vill att den som är utsatt för mobbning ska få hjälp, så skriver jag här hans eller hennes namn’… 

Nu finns två möjligheter. Först att namn erhålls – vilket leder till samtal med de misstänkta mob­barna. Eller att inga namn ges – och klassen får övertyga diskus­sionsledaren att ingen mobbning förekommer i klassen.

Med andra ord: de erhållna namnen leder till användningen av Gemensamt-Bekymmer-metoden, GBm, som är närmare förklarad i denna blogg. Om inga namn ges väcker diskussions­ledaren elevernas intresse för rollspel av medling. Alla i Klassen kan Bli Medlare, AKBM spelas. Nämnda metod kommer att utvecklas i mina kommande bloggar.

GBm har fått mer upp­märksamhet i utlandet än i Sverige. Om du googlar på ”Gemensamt-Bekymmer-metoden” får du bara ett 90-tal resultat. Om du däremot söker på engelska och skriver “Discovery clandestine Bullying”, så får du över 6 miljoner resultat. Högst upp står en länk till min engelska hemsida: How class discussions lead to discovery Det andra resultatet av samma Google-sökning anger rätt och slätt adressen till min engelska hemsida:  http://www.pikas.se/SCm/ Där beskrivs själva behandlingen av fall. 

Sökningen efter ”Shared Concern method” ger flera tusen träffar. Man finner böcker och introduk­tionsfilmer på engelska. Många har börjat kalla metoden efter sin upphovs­man: ”The Pikas method”. SCm verkar överallt ha nått goda resultat. 

Den svenska hemsidan har beteckningen http://www.pikas.se/GBm/

Det intressanta är nu att svenska myndigheter och föreningar inte har svarat på mina brev där jag anhållit om ett möte för att bli utfrågad om metoden som upptäcker dold mobbning och når resultat med en behandling enligt demo­kratins högsta värderingar.

Varför har de inte svarat?

 

Det gick lättare för några decennier sedan

År 1972 publicerade Peter-Paul Heinemann boken Mobbning – gruppvåld.iv Han beskrev utförligt gruppens dynamik men inte läkeprocessen. Jag fick en idé: tala med de enskilda i gänget på ett sätt att de kan inse att mobb­ning är ett gemen­samt problem – även de själva kan ju bli mobbade.

Jag gick till biträdande skoldirektören i Uppsala och fick mobbningsfall som jag klarade av med gott resultat. Sedan drog jag i gång en universitetskurs om mobb­ningsbehandling och fick av rektorerna fall för mina kurs­deltagare som med framgång använde Gemensamt-Bekym­mer-metoden, GBm i stadens skolor. 

Trettio år senare erbjöd jag Uppsala skolför­valt­ning att gratis ge en lärarkurs i mobbningsbe­kämp­ning. De avböjde. Utifrån våra samtal förstod jag att det är enklare för skolorna att ordna stu­diedagar som upplyser om mobbningens förfärlighet och befäster goda attityder i diskussioner. 

Skoladministrationen tog inte till sig mitt påstående att deras upplysning inte når de elever som tycker att sådant är larvigt och fortsätter med sin mobbning bakom lärarnas rygg. 

 

Idén att beskriva GBm i en roman…

Antag, att du har läst från min instruktionsbok: inled enskilda, avspända samtal med de misstänkta mobbarna. Antag nu att du sitter med en tonårskille och har ett samtal om livet i deras grupp. Men hur ska du väcka hans insikt om att han själv kan bli mobbad?

Att kunna väcka emotivt tänkande hos samtalspartnern förutsätter en bearbetning av sina egna emotiva erfarenheter. För fem år sedan dök det upp en tanke hos mig: metodiska drag med inlevelse kan bäst beskrivas i en skön­litterär framställning. Jag började skriva en roman där Linda, 22, som vikarierar som lärare, råkar se något som kanske är mobb­ning. Med sin naturliga nyfikenhet börjar hon en klassdiskussion som utmynnar i den konstruktiva idén att i indivi­du­ella samtal med de misstänkta mobbarna inte söka skuld utan en gemensam lösning med offret. Hon väcker klassens förtro­ende och får namnet på den "som behöver hjälp". Konstruktiva samtal med de misstänkta mobbarna resulterar i en gemensam lösning med offret.

Jag tror att en beskrivning av romanhjältinnans upplevelser av sina konstruktiva handlingar kan få läsaren att komma i gång med att hantera verklig­heten. 

Linda beskriver sin behandling av mobbning för sin pojkvän. Han berättar om det för den pensionerade professorn i freds­fostran Pickwick som får en aha-upplevelse. Linda har ju behandlat misstänkta mobbare, säger han. Här är metoden att nå dold mobbning. Om Linda hade sett en tydlig mobbning, hade hon nog bara handlat snabbt efter lagens föreskrift.

Pickwick börjar själv använ­da Lindas metod. En klubb bildas som upp­täcker att GBm bygger på samma grundprin­ciper som håller en högklassig demokrati i gång. Klubbens medlemmar försöker sprida sina insikter i samhället. 

I oktober 2016 började jag skicka manuskript till svenska förlag. 

En kvinnlig pedagogikprofessor i Brasilien hade läst på Nätet om Shared Concern method. Hon vill till­sammans med mig ge ut en lärobok. Jag har börjat översätta till engelska de kapitel där mina roman­hjältar hanterar mobbning. Hon har bekräftat att hon vill översätta dem till portugisiska. Jag har tryckt på att hennes kapitel ska handla om hennes egen användning av GBm/SCm i skolorna. 

En organisation om medlarutbildning i Frank­rike hade upptäckt SCm. I september 2016 kom tre kvinnor därifrån till Uppsala och vi hade workshop under en vecka. Jag föreslog dem samma projekt: de översätter de kapitel ur min bok som beskriver hur Linda hanterar fall och lägger till egna berättelser om sin egen behandling av mobbning.

Jag skrev till en kvinnlig skolpsykolog i Estland som jag för tio år sedan hade utbildat i GBm och som använder metoden i sitt dagliga arbete. Jag föreslog samma sak som jag hade föreslagit till de två först­nämnda. 

Det finns många personer utöver de tre nämnda som tycker att GBm är en bra idé. Somliga har börjat ge egna kurser. Nu visar det sig att de kursledare som kan hänvisa till egen användning av metoden får kursdeltagare som efter kursen själva verkligen använder metoden. Men de arrangörer som bara talar om riktlinjer får deltagare som inte heller använder metoden efter kursen. De upptäcker att de "har så mycket annat viktigt att göra". 

Problemet just nu är: hur finna kursledare som kan referera till egen behandling av fall?

Om du har läst den här bloggen så långt, skulle du vilja skriva kommentarer? Vi kunde utveckla gemensamma lösningar.

Om du orkat läsa så långt, skulle du vilja skriva till mig? Vi kanske kunde närma oss gemensamma lösningar i en konstruktiv dialog... anatol@pikas.se

 

Noter 

i Svt.se 8 september 2016:  Trots uppmaningar från Barn- och elevombudet lyckades en skola i Västerås inte få stopp på den mobbning som en elev utsattes för. Nu krävs skolan på 35.000 kronor i skadestånd.

... Personal på skolan, bland annat elevens klasslärare, ska ha sett händelserna utan att ha anmält detta till rektorn.

 

ii 24 NYHETER 2012-11-15 Mobbade Jakob får 90 000 i skadestånd.

iii Motion till riksdagen 2000/01:Ub218 av Tolgfors, Sten (m) Nationell krisplan mot våld och mobbning.

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/nationell-krisplan-mot-vald-och-mobbning_GO02Ub218

Motionen innehåller många tänkvärda moment. Exempelvis kritik av skolväsendet: "Det förebyg­gande tänkandet saknas… Daglig medvetenhet reduceras till enstaka temadagar. Skolan agerar för sent - först när mobbning eller våld redan inträffat… Mobbning är ett allvarligt problem, men tack och lov inte just här hos oss, kan det heta. Detta förnekande av de egna problemen bidrar till situationens allvar… I grunden gäller dock att framgången i skolans arbete är beroende av konti­nuerlig vidareutbildning av skolans medarbetare. "

iv Peter-Paul Heinemann. Mobbning – gruppvåld bland barn och vuxna Stockholm: Natur och Kultur 1972.

Kommentarer:

1 Anders Pikas:

skriven

I noticed that this text is available in English at http://pikas.blog.se/people-are-worried-about-clandestine-bullying-but-avoid-a-method-that-can-deal-with-it

2 laser welding:

skriven

Hey I know this is off topic but I was wondering if you
knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hopinng maybe you would haave
some experience with something like this. Please let me know if you
run into anything. I truly enjoy reading your blog and
I look forward to your new updates.

3 ecommerce website builder india:

skriven

Many individuals spend quite a lot of tikme on the internet.

4 csgo accounts:

skriven

I savour, cause I found exactly what I used to be having a look for.

You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a
nice day. Bye

5 Add a listing free:

skriven

Thanks for finally writing about >pikas.blogg.se - Man suckar över dold mobbning men undviker en metod som kan hantera den <Loved it!

6 Ai oportunitatea de a castiga bani cu sondaje platite:

skriven

Great information. Lucky me I discovered your
website by accident (stumbleupon). I've book marked it for
later!

7 https://xxxrutube.com/:

skriven

Thanks for every other magnificent article. Where else may just anybody
get that type of information in such a perfect way of writing?
I've a presentation next week, and I'm at the look for such information.

8 Phallosan Forte extender:

skriven

Everyone loves what you guys are usually up too.
This kind of clever work and coverage! Keep up the
great works guys I've incorporated you guys to our blogroll.

9 Crazy Bulk discount:

skriven

This is very interesting, You're a very skilled blogger.
I've joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
Also, I've shared your web site in my social networks!

10 best dissertation writing services:

skriven

Thanks for your marvelous posting! I seriously
enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will
come back very soon. I want to encourage you continue your
great work, have a nice weekend!

11 IELTS:

skriven

I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

12 Passive Income:

skriven

I'm curious to find out what blog system you happen to
be working with? I'm experiencing some minor security
problems with my latest website and I'd like to find something more safe.
Do you have any suggestions?

13 bali rafting:

skriven

I am really inspired together with your writing talents as neatly as with
the structure on your blog. Is that this a paid subject matter or did you
modify it your self? Either way keep up the nice high quality writing, it's uncommon to
peer a nice weblog like this one nowadays..

14 Dylan:

skriven

Spinning, Zumba e Jump são opções. E também melhor!

15 Buy Viagra:

skriven

i love to scam people, and i love to make some
fraud so please buy you free Viagra --> Buy Viagra

16 example:

skriven

That is very fascinating, You are a very professional blogger.
I've joined your rss feed and sit up for in search of
more of your great post. Additionally, I have shared your site in my social
networks

17 girl4escort נערות ליווי:

skriven

We're having coffee at Nylon Coffee Roasters on Everton Park in Singapore.
I'm having black coffee, he's having a cappuccino.
They are handsome. Brown hair slicked back,
glasses that fit his face, hazel eyes and the prettiest lips I've seen. He's well-built, with
incredible arms including a chest that stands apart on this sweater.
We're standing in-front of each other preaching
about our lives, what you want for the future, what we're searching
for on another person. He starts telling me that he's been rejected a great deal of times.


‘Why Andrew? You're so handsome. I'd never reject you ', I have faith that He smiles at
me, biting his lip.

‘Oh, I would not know. Everything happens for grounds right.
But tell me, you wouldn't reject me, might you Ana?' He
said.

‘No, how could I?' , I replied

"So, you wouldn't mind if I kissed you right now?' he stated as I recieve much better him and kiss him.

‘The next time don't ask, function it.' I reply.

‘I favor how you would think.' , he said.

At the same time, I start scrubbing my heel bone as part of his leg, massaging it slowly. ‘What do you enjoy girls? And, Andrew, don't spare me the details.' I ask.

‘I adore determined women. Someone discussion what they have to want. Someone who won't say yes because I said yes. Someone who's not afraid when you try a new challenge,' he says. ‘I'm never afraid of trying new stuff, especially on the subject of making new things in the bedroom ', I intimate ‘And Everyone loves women who are direct, who cut with the chase, like you just did. To generally be
honest, that is a huge turn on.'

18 וילות בראשון לציון:

skriven

Index Search Villas and lofts for rental, search by region, find in minutes a villa rented by city,
many different rooms lofts and villas. Be stunned at the wonderful pictures and data that the site has to offer you.
The website is a center for everybody the ads inside field, bachelorette party?

Spend playtime with an associate who leaves Israel?
Regardless of what the reason why you must rent a villa for the next event or perhaps a
group recreation well suited for any age. The site is also the biggest market of rooms through
the hour, which is another subject, for lovers who are looking for a luxurious room equipped for discreet entertainment having a spouse or lover.
No matter what you are looking at, the 0LOFT website will
make a seek out you to identify rentals for loft villas and rooms throughout Israel, North South and Gush Dan.

19 וילות להשכרה:

skriven

thanks a great deal this fabulous website is actually conventional and relaxed

20 וילות להשכרה בהרצליה:

skriven

many thanks a whole lot this amazing site is formal as well as laid-back

21 חדרים לפי שעה ברמת גן:

skriven

thanks a lot considerably this website will be proper along with relaxed

22 וילות בירושלים:

skriven

Index Search Villas and lofts rented, search by region, find in minutes a villa
rented by city, a number of rooms lofts
and villas. Be astounded by the pictures and information that the
site has to make available you. The website is a center for everybody the ads
within the field, bachelorette party? Like a buddy who leaves Israel?
Regardless of the the rationale you should rent a villa for a forthcoming event or simply a bunch recreation suited to any age.
The site is also the center of rooms by the hour, which has already been another subject,
for lovers who are searching for a deluxe room equipped for discreet entertainment that has a spouse or lover.
Whatever you would like, the 0LOFT website produces a search for you to identify rentals
for loft villas and rooms throughout Israel, North South and Gush Dan.

23 חדרים לפי שעה בצפון:

skriven

appreciate it a whole lot this excellent website will be conventional and
also laid-back

24 חדרים בפתח תקווה:

skriven

thank you a whole lot this site will be formal in addition to
simple

25 חדרים לפי שעה במרכז:

skriven

cheers considerably this web site is usually professional along with laid-back

26 לופטים בראשון לציון:

skriven

Index Search Villas and lofts to book, search by region, find during first minutes a villa rented by city, a range of rooms lofts and villas.
Be astounded by photographs and information that the
site has to present you. The site is a center for everybody the ads in the field, bachelorette party?

Have fun with an associate who leaves Israel? Regardless of the the rationale
it's important to rent a villa for a forthcoming event
or simply an organization recreation made for any age. The website is also the midst of rooms by way of the hour, which is definitely another subject, for lovers who want
a lavish room equipped for discreet entertainment that
has a spouse or lover. No matter what you want, the 0LOFT website creates a
search for you to find rentals for loft villas and rooms throughout Israel,
North South and Gush Dan.

27 צימרים:

skriven

Index Search Villas and lofts for rent, search by region, find in minutes a
villa for rent by city, many different rooms lofts and villas.

Be thankful for the pictures and information that the site has to present you.
The site is a center for everyone the ads inside the field, bachelorette party?
Spend playtime with a friend who leaves Israel?
Regardless of what the key reason why you need to rent a villa for the next event or simply a team recreation ideal for any age.
The site is also the middle of rooms with the hour,
which is definitely another subject, for lovers who are looking for a deluxe
room equipped for discreet entertainment with a spouse or lover.
Whatever you are looking at, the 0LOFT website produces a
seek out you to identify rentals for loft villas and rooms throughout Israel, North South and Gush Dan.

28 נערות ליווי ברמת גן:

skriven

We're having coffee at Nylon Coffee Roasters on Everton Park in Singapore.

I'm having black coffee, he's using a cappuccino. He's handsome.

Brown hair slicked back, glasses that suit his
face, hazel eyes and the most amazing lips I've
seen. He is well developed, with incredible arms and also a chest that is different within this sweater.
We're standing right in front of each other discussing how we live, what we really wish for
for future years, what we're interested in on another
person. He starts saying that he's got been rejected many
times.

‘Why Andrew? You're so handsome. I'd never reject
you ', I say He smiles at me, biting his lip.

‘Oh, I do not know. Everything happens for good reason right.
But let me know, would you reject me, might you Ana?' He said.


‘No, how could I?' , I replied

"So, utilize mind if I kissed you right now?' he was quoted saying as I purchase better him and kiss him.

‘Next time don't ask, function it.' I reply.

‘I enjoy the way you think.' , he said.

At the same time, I start scrubbing my high heel as part of his leg, massaging it slowly. ‘What can that suits you in women? And, Andrew, don't spare me the details.' I ask.

‘I love determined women. Someone discussion the things they want. A person that won't say yes simply because I said yes. Someone who's unafraid of trying new things,' he says. ‘I'm never afraid when you try something totally new, especially with regards to making something mroe challenging in the bed room ', I intimate ‘And I really like females who are direct, who cut through the chase, like you only did. For being
honest, this is a huge turn on.

29 נערות ליווי בתל אביב:

skriven

Sexy2call Quick search and acquire the latest results Get a massage escort girl, discrete apartment or any perfect and indulgent recreation. Searching for escort girls?
Discrete apartments? Generate a quick search by region of Israel.

30 וילות באילת:

skriven

Index Search Villas and lofts for rent, search by region, find in a few minutes a villa for rent
by city, several different rooms lofts and villas.
Be afraid of the pictures and information that
the site has to make available you. The site is a center for you all the ads in the
field, bachelorette party? Play with somebody who leaves Israel?
Whatever the reason why you should rent a villa for a
forthcoming event or just a group recreation appropriate for any age.
The site is also the centre of rooms by way of the hour, which has already been another
subject, for lovers who are seeking an expensive room equipped for discreet entertainment that has a spouse or lover.
Regardless of what you are looking for, the 0LOFT website creates a find you to identify rentals for loft villas and rooms throughout Israel, North South and Gush
Dan.

31 צימרים בצפון:

skriven

many thanks a great deal this site is conventional and informal

32 נערת ליווי ברמת גן:

skriven

We're having coffee at Nylon Coffee Roasters on Everton Park in Singapore.
I'm having black coffee, he's creating a cappuccino. They're handsome.
Brown hair slicked back, glasses which fit his face, hazel eyes and the most amazing
lips I've seen. He or she is nice, with incredible arms including a chest that stands apart on this sweater.

We're standing in-front of each other preaching about people,
what you want money for hard times, what we're interested in on another person. He
starts telling me that she has been rejected loads of times.‘Why Andrew? You're so handsome. I'd never reject you ', I say He smiles at
me, biting his lip.

‘Oh, I wouldn't know. Everything happens for an excuse right.
But analyze, can you reject me, would you
Ana?' He said.

‘No, how could I?' , I replied

"So, can you mind if I kissed you today?' he was quoted saying as I recieve nearer to him and kiss him.

‘Next occasion don't ask, do it.' I reply.

‘I favor how you think.' , he said.

For now, I start scrubbing my calcaneus in her leg, massaging it slowly. ‘What can you enjoy ladies? And, Andrew, don't spare me the details.' I ask.

‘I like determined women. Someone to know what they want. A person who won't say yes just because I said yes. Someone who's unafraid of trying something totally new,' he says. ‘I'm never afraid when you try new things, especially when it comes to making a new challenge in the sack ', I intimate ‘And I really like females who are direct, who cut over the chase, like you may did. To become
honest, which is a huge turn on.

33 צימרים בצפון:

skriven

thanks a lot lots this fabulous website is definitely professional and casual

34 נערות ליווי בהרצליה:

skriven

5escortgirls Quick search and get the modern results Get a massage escort girl,
discrete apartment or any perfect and indulgent recreation. Seeking escort girls?

Discrete apartments? Make a quick search by region

35 hadiuasida:

skriven

Excellent article. I will be experiencing some of
these issues as well..

Kommentera här: